‘BRITISKE VÆLGERE RAMMER ITALIENS ØKONOMI’

Vi meldte for en tid siden at kort efter folkeafstemningen i Storbritannien, ville der komme melding om Italien. Det skete også ikke i dag. Storbritanniens beslutning om at forlade EU er en medvirkende årsag til, at IMF har afdæmpede forventinger til Italiens økonomi. Italiens situation er gået slem til værre. IMF forventer økonomisk vækst nu på knap 1 pct. i 2016 mod tidligere 1,1 pct.

Men det bliver bedre efter 2025, melder IMF.

Til den der ønsker sandheden:

Det er simpelthen de britiske vælgere skyld, og 2025 er et meget og måske for langt sigt i EU-sammenhæng. Hvilke indikatorer der kan trækkes frem til understøttelse af denne påstand skal man ikke bekymre sig om.

Se, nu er der tale om nominalvækst (vækst inklusiv inflation). Inflationsraten skal fratrækkes, så væksten bliver tilbagegang i stedet for Italien, men det er ikke i følge IMF og Reuter. Vi havde havde nemlig det forståelsesproblem, det var ikke nemt at begribe at ‘fra slemt til værre’ ville forekomme med økonomisk vækst. Nu forstår vi måske bedre.

Vi har et forståelsesproblem mere. Hvordes de britiske vælgeres afstemningsresultat kan påvirke Italiens realøkonomi er lidt af en gåde. Det første halvår af 2016 havde briterne endog ikke taget stilling.

Vi mener at statsregnskabet for Italien, som vi endnu ikke har hørt om, spiller en nok så stor rolle for, hvornår de finansielle ressourcer måtte reagere. Se, EU har allerede i 2011 opkøbt en del af Italiens og Spaniens statsgæld for Euro. Det er statsgælden og dens udvikling der burde bekymre mere, både i Italien og i resten af EU og Euroland. Statsgælden udgør mere end 133 pct af bruttonationalproduktet i Italien, og Tyskland forventede i marts nul realvækst og Frankrig forventede negativ vækst i 2016. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s