ORDSKVALDER SOM PÅ CHRISTIANS HOPPEBORG

Bragt 17. januar 2013 på Danmark

Min søster: Mette har ret, der skal jo være nogle virksomheder, hvis der skal være beskæftigelse i det her land. De ledige skal have noget uddannelse, så de ikke sidder alene derhjemme. Det hjælper ikke at komme med en 9. klasse og aldrig have været på en virksomhed.

Sonia: Forudsætningen for at der er nogle virksomheder, er det skal betale sig at drive virksomhed. Én ting er at utallige af de ledige netop har en uddannelse – i øvrigt i modsætning til Mette, der ikke har afsluttet sin eller har været i en virksomhed på andet end besøg -, men de har ikke en uddannelse, hvis kompetencer efterspørges med det frie, skattefinansierede fejlvalg af uddannelser. Det ville være utroligt om en sådan ideologisk overflødighedsindretning, der er blevet en særdeles bekvem opbevaringsordning for ‘de fabelagtige’, skulle virke selv i en eksplosiv vækstøkonomi; den har kørt i 40 år i danmarx. Hvis der ikke er virksomheder, der udvider, og der ikke etableres virksomheder til erstatning for de, flytter eller lukker bliver efterspørgslen efter arbejdskraft mindre og mindre, når vore varer er for dyre til at de kan afsættes. Nogle andre og billigere varer er eneste vej frem, hvis ikke landet skal lægges erhvervsmæssigt øde.

Min søster: Du overdriver altid, vil jeg sige, og vores land skal du da skrive med stort. Der skal være en samfundsindstilling i virksomhederne, så de ansætter også selvom de ikke lige har behov for det, og i hvert fald hvis de får penge for at ansætte nogle.

Sonia: Du beretter din tro, og danmarx er en velovervejet omskrivning, som godt kan bruges nogle gange. Resten er en grundlæggende misforståelse, der kun kan fremføres af folk uden noget kendskab til virksomheder overhovedet. Ansættelser finder kun sted, hvis det i en periode fremover kan betale sig at producere og sælge den produktion, som ansættelserne forventes give som resultat. At tilbyde at betale virksomheder for at ansætte folk er en grundlæggende misforståelse, der her har kørt siden 1970’erne. Intet starter med virksomheder, alt starter og ender med efterspørgsel i udlandet efter vore varer og tjenester, og den skal være tilstrækkelig til at dække vort behov for import af andre varer og tjenester her både til privatforbrug og til forbrug i produktionen.

MIN SØSTER OG JEG ER ENIGE OM: ‘Problemerne skyldes grundlæggende de ledige og hvert fald ikke gæssene, og finansieringen af de offentlige udgifter (de offentlige finanser) er uden betydning for noget af det akutte’

Min søster: Nej, det med de her finanser var Mette jo heller ikke inde på, for det har da ikke noget med det at gøre; det er da bankerne. Hva’ er det så lige du sku’ sætte de gåseapostroffer for eller hva’ de’ er.

Sonia: Det er fordi jeg har tænkt mig at illustrere denne skabende dialog med nogle pæne gæs, ‘der ikke udtrykker sig helt hen i vejret’.

Min søster: OK! Men så de sidste gåseapostroffer?

Sonia: For at understrege det med gæssene endnu en gang, fordi vores dialog simpelthen er historisk og folkelig, og alle er ikke så kvikke som du.

Min søster: OK! – Er den det?

gaas3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s